top of page
Fotografie en cursussen 

LAURA WANDERS

New York, the city that never sleeps!

New York, de stad van het 24 uurs leven en onbegrensde mogelijkheden!

Al jaren wilden we naar New York, Pieter met name om het "Amerika-gevoel" te krijgen en om prachtige foto's te kunnen maken. En ik wilde naar New York vanwege....het ervaren van the city that never sleeps, het zien van alle punten van sex and the city (Ja ik geef het toe, ik was verslaafd aan deze serie), vanwege het winkelen, de musea en natuurlijk ook voor de fotografie! En ik kan je vertellen dat we niet teleurgesteld werden!

Na 7 uur vliegen ben je in New York... maar voordat je New York in kunt, moet je nog een aantal uur wachten bij de douane die je esta-verklaring checkt. Na het afgeven van vingerafdrukken (routine daar) kunnen we eindelijk naar de stad. Eerst maar eens kijken waar het hotel is. We verblijven in een hotel op Broadway zodat we alle grote bezienswaardigheden om de hoek hebben en dat blijkt een geweldige keus! 

Na een lange nacht slapen gaan we de stad in! En als je daar voor het eerst komt weet je niet wat je ziet, wat een hoge en indrukwekkende gebouwen! Wat veel glazen ramen die blikkeren in de zon! En dan al die bewegende reclames op Timesquare, het is net zoals je in de films ziet!
Oppassen voor nekpijn na het maken van zoveel foto's! 

In New York kun je als echte toerist een New York pas aanschaffen, dit is best handig omdat je dan vaak gratis entree hebt en niet overal in de rij hoeft te staan. De foto hieronder is bijvoorbeeld genomen vanaf een hop on hop off bus (heel toeristisch, maar wel heel handig), de enige manier om vanaf deze hoogte midden op straat te fotograferen. 

Boottocht Statue of Liberty

Een echte aanrader: maak een boottocht naar het vrijheidsbeeld bij avondlicht. Rond zonsondergang heb je verschillende soorten licht waardoor je de skyline van New York, maar ook van New Jersey, prachtig kunt fotograferen!

Je kunt ook met een ferry gratis langs het vrijheidsbeeld varen, maar die stopt niet recht onder het beeld. Bij een officiële boottocht wordt gestopt op het mooiste fotopunt en ligt de boot stil, daardoor kun je (zeker in avondlicht) toch nog mooie foto's krijgen!

Wij nemen overdag nooit een statief mee in een stad omdat je er dan zo mee rond moet zeulen, soms kun je echter gebruik maken van de constructies op een gebouw, zoals hier rechts, je kunt je camera op het ijzer laten leunen. 

De dag daarop gaan we naar Empire State building. Met de New York pas heb je toegang tot zowel de Empire State als Rockefeller Center (Top of the Rock), als je moet kiezen zou ik eerder naar Top of the Rock gaan, omdat het uitzicht over de Empire State indrukwekkender is. 

Wij hebben ervoor gekozen om Empire state overdag te doen, en Top of the Rock rond zonsondergang zodat we weer de verschillende soorten licht konden meepakken. 

Wij Bij mooi weer kun je heerlijk een dagje naar Central Park gaan. Wij zijn 's ochtends met de fiets (begeleide tour) door het park gegaan zodat je een goed overzicht hebt waar je foto's wil maken. 's middags zijn we lopend terug gegaan naar de mooie foto punten. Er zijn heel wat films opgenomen in dit park en dat maakt het ontzettend herkenbaar allemaal! 

Bij een bezoek aan New York (en zeker als je bij Broadway zit), is een musical een echte aanrader. Ik heb de musical Cats altijd al eens willen zien, dus dit was ons kans! Op Timesquare kun je bij de TKTS balie vanaf 15.00 's middags voor dezelfde avond kaarten halen die vaak de helft van de prijs zijn (voor eerste rangs kaarten, en geloof me ze zijn alsnog duur!). Wat een geweldige voorstelling. Wij hebben nog nooit een voorstelling gezien waarbij zang en dans zo goed was!!

ps: deze foto komt van Internet, bij de voorstelling mag je niet fotograferen!

9/11 memorial en het nieuwe world trade center

Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat de aanslag plaatsvond in het world trade center, niet in woorden te beschrijven. Ook het museum is niet in woorden te beschrijven.

Het museum is gebouwd in een gedeelte van het ingestorte world trade center. Het world trade bestond uit twee torens. De plek waar de andere toren stond is nu een gedenkplaats gemaakt voor alle overledenen. De namen van deze mensen zijn in de rand gegraveerd en het oppervlak van het gebouw is gevuld met stromend water. In de rand zijn Amerikaanse vlaggetjes gestoken. Sommige mensen maken selfies, dit getuigd van weinig respect. 

Ook van binnen is het museum erg smaakvol ingericht. Brokstukken van het oude gebouw worden afgewisseld met beeldmateriaal, je wordt er niet vrolijk van, maar het geeft je wel weer een indruk van hoe erg het was.

Links op de foto zie je het nieuwe One World trade center, dit gebouw is in een andere vorm gebouwd dan zijn twee voorgangers. 

Brooklyn is helemaal in opkomst en om daar te komen moet je over de Brooklyn bridge! Je kunt dit te voer doen of met de fiets. Wij zijn gaan fietsen, zodat je er wat sneller bent, want poe poe wat is dat een lange brug! Het leuke is dat je ook een stukje met de fiets door de stad gaat en daardoor weer een heel ander zicht krijgt op deze stad.

New York leent zicht uitstekend voor zwart-wit foto's, je krijgt daarmee een wat authentiekere foto en meer rust. 

Maak ook eens foto's bij avondlicht, New York is de stad met het 24 uurs leven en alle schreeuwende reclame borden, dus bij uitstek geschikt voor avond/nacht opnames!

De gele taxi's doen het altijd extra goed op een foto, de amerikanen die TAXI!!! roepen, geven het beeld van New York weer. Hieronder zie je een taxi met panning techniek gefotografeerd. 

Onderstaande foto is vanaf een varende boot genomen, je kunt niet zo'n snelle sluitertijd gebruiken vanwege het licht. Daarom zet ik mijn ISO hoog, zodat de sluitertijd toch sneller gezet kan worden en ik fotografeer in RAW waardoor ik de foto daarna makkelijker corrigeer. 

Grand Central Station

Op een regenachtige dag gaan we naar Grand Central Station (links). Deze foto is gemaakt met een ND filter (soort van zonnebril voor je camera). Door dit donkere filter kun je een veel langzamere sluitertijd gebruiken waardoor de mensen voorbij lopen. 

En wat doe je verder met regen? Madame Tussauds! Ik zal je de andere foto's besparen!

Uitzicht vanaf Top of the Rock

De laatste avond zijn we naar Top of the Rock geweest. We zijn om 19:15 naar binnen gegaan waardoor we alle soorten licht hadden. Het was geweldig om hier foto's te maken. Je mag hier overigens geen statief mee, maar je kunt je camera makkelijk op allerlei stenen balken laten rusten. Let op: je moet wel minstens een dag van te voren een kaartje kopen anders kun je er niet meer heen!

Wij zijn begin april 2017 7 volle dagen in New York geweest en we hebben uiteraard nog veel meer gedaan dan op de foto's te zien is: musea, shoppen, etc. Omdat we jullie niet willen vervelen met alle foto's is dit dus een selectie.

De maand april was voor ons prima om naar deze stad te gaan, temperaturen rond de 15 graden en vaak een zonnetje. We hebben echter ook 2 dagen regen gehad. Als je de keuze hebt (dat hebben wij niet altijd door werk/studie), is de maand mei wellicht mooier! 

Ik hoop dat je genoten hebt van onze fotoreportage van 

NYC

bottom of page