top of page

Hoe kies ik de juiste camera?


Ik krijg heel vaak de vraag van cursisten: “Welke camera kan ik het beste nemen?” Een vraag waar ik niet een heel makkelijk en eenduidig antwoord op kan geven. Welke camera bij jou past is namelijk afhankelijk van een heleboel factoren. In dit stukje zal ik zo goed mogelijk proberen uit te leggen waar je op moet letten als je een nieuwe camera wilt kopen. Zodat je daarna voor je zelf kunt bepalen wat het beste bij je past.

Allereerst belangrijk: wat voor camera (merk, grootte, gewicht, fotokwaliteit, etc.) heb je nu? Wat bevalt je aan dit toestel en wil je dus zeker weer terug bij een nieuw toestel? En wat zou je graag anders zien? Als je nu een lichte kleine camera hebt die je graag meeneemt op de fiets dan is het handig om goed na te denken of een zwaarder toestel dan wel voor jou geschikt is of dat je extra goed op het gewicht moet letten. Een spiegelreflex is over het algemeen bijvoorbeeld een stukje zwaarder dan een systeemcamera. Over deze twee cameratypes zo meteen meer.

Sommige mensen zijn best wel gehecht aan een bepaald merk, ik ben er zelf ook zo één. Ik heb al hoe lang ik mij kan herinneren canon fotocamera’s, van compact tot spiegelreflexen. Ik vind het instellen van een canon camera gewoon fijner dan op een Nikon camera. Natuurlijk is een Nikon camera ook prima, maar ik ben er simpelweg niet zo vertrouwd mee als met canon. Het fijne aan het trouw blijven aan één merk is dat je vaak makkelijk de lenzen en accessoires die je graag gebruikt, ook op het nieuwe toestel kunt gebruiken. En laat het kopen van nieuwe lenzen nou net een hele prijzige bezigheid zijn!

Vaak krijg ik de vraag welk merk nu het beste is. Ik denk dat dit een vraag is die niet te beantwoorden is. Canon en Nikon zijn waarschijnlijk nog steeds de koplopers binnen de spiegelreflexen. Bij de systeemcamera’s is Sony echt een koploper. Toch zegt het merk alleen niet zoveel, je hebt namelijk binnen een merk nog zoveel verschillende types. Zo is er binnen een merk veel verschil in kwaliteit, maar dus ook in prijs. Zo heb je bijvoorbeeld bij de spiegelreflexen vaak een instapmodel (een camera die handmatig instelbaar is maar niet heel veel opties heeft, een best goede foto kwaliteit heeft en ook aardig geprijsd is), een model wat geschikt is voor de wat gevorderde fotograaf (grof gezegd meer mogelijkheden om in te stellen en een goede kwaliteit camera), en een model wat geschikt is voor de goede amateur en professional (dit zijn camera’s met topkwaliteit en ontelbaar veel mogelijkheden voor handmatig instellen, hieronder vallen ook de fullframe camera’s).

Het verschil tussen spiegelreflex en systeem:

Er zijn ontzettend veel verschillen tussen spiegelreflex camera’s en systeemcamera’s en binnen de spiegelreflexen en systeemcamera’s heb je ook weer veel verschil. De belangrijkste verschillen en overeenkomsten voor je op een rijtje. De systeemcamera heeft net zoals de spiegelreflexcamera verwisselbare lenzen. De spiegelreflexcamera bevat een spiegel en een (elektronische) zoeker waardoor de camera vaak groter is dan de systeemcamera, en vooral zwaarder. Als je dus veel onderweg bent en je geen zware spullen wilt meenemen kan een systeemcamera een voordeel zijn.

Bij de systeemcamera kijk je (meestal) op het live-view schermpje, in plaats van door een zoeker. Dit heeft als voordeel dat je makkelijk je beeld overziet, maar een nadeel (en ik ben hier zelf erg gevoelig voor) is dat het licht soms het schermpje dermate licht maakt dat ik mijn foto niet meer goed kan maken.

Zoals eerder genoemd heeft een spiegelreflex camera een spiegel in de body zitten. Deze spiegel klapt op bij het fotograferen wat weer geluid maakt. Wil je geluidloos fotograferen, bijvoorbeeld bij natuurfotografie dan kan een systeemcamera voordelen bieden.

Een ander belangrijk verschil is dat de systeemcamera toch meer gericht is op de fotograaf die meer met automatische instellingen werkt, daardoor zijn er vaak veel keuzes voor speciale effecten terug te vinden in systeemcamera’s. Een spiegelrelfex camera is meestal wat overzichtelijker en daardoor soms wat makkelijker in te stellen.

Veel cursisten vragen zich af of de kwaliteit van een systeemcamera net zo goed is als die van een spiegelreflex. Dit hangt natuurlijk heel erg af van welke je hebt, maar over het algemeen zijn de systeemcamera’s dusdanig goed dat ze niet onderdoen aan kwaliteit t.o.v. de spiegelreflexcamera’s.

Waarom zou ik dan toch een spiegelreflex kopen? Omdat deze camera’s steviger zijn, vaak stof en spatdicht en omdat de duurdere spiegelreflexen (full frames) een betere kwaliteit sensor hebben die nog niet verkrijgbaar is op een systeemcamera.

Verder is het nog belangrijk om te weten dat de systeemcamera’s gebruik maken van een andere lensvatting, waardoor je niet de lenzen van de spiegelreflexcamera’s op de systeemcamera’s kunt gebruiken.

Afhankelijk dus van je merk en type betaal je een bepaalde prijs voor een camera. Wat ik altijd een aanrader vind voor als je wat minder geld wilt besteden aan een camera, is om naar een camera winkel te gaan waar ze tweedehandstoestellen verkopen en jou opnieuw weer garantie geven. Op die manier heb je vaak toch een heel leuk toestel al is dit niet het nieuwste van het nieuwste model.

Als je voor een camera op pad gaat kan het soms één of enkele tientjes verschillen tussen een grote winkel zoals de mediamarkt en een kleinere gespecialiseerde camerawinkel. Mijn advies is, ga echt naar een gespecialiseerde camerawinkel, zeker als je er nog niet over uit bent wat je wilt. Grote winkelketens hebben personeel wat nooit zoveel weet als in de gespecialiseerde zaken. Bovendien is de keus in toestellen vaak toch minder dan bij zo’n gespecialiseerde zaak. Het is bij alle winkels altijd belangrijk dat iemand je niets gaat aanpraten, ga daarom voorbereid op weg en maak een lijstje met wat jij zoekt. Het is bovendien belangrijk dat je de camera even vast hebt gehouden voordat je hem koopt, het is fijn als je er een paar foto’s mee hebt kunnen maken.

Tot slot krijg ik ook vaak vragen over welke lenzen er handig zijn, dit wordt in een appart stukje later behandeld.Dit stukje over de keuze van camera’s, is algemene informatie die ik zelf nuttig vind om in het achterhoofd te houden. In dit stukje zijn geen specifieke camera’s besproken, twijfel je over een aantal toestellen dan is het altijd handig om daar wat reviews over te lezen zodat je goed beslagen ten ijs komt in de winkel. Verder is de keuze voor een camera ontzettend persoonlijk!

Veel succes met het uitzoeken van een prachtige camera!


141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page