Reisfotografie: hoe vind ik de meest fotogenieke plekjes op vakantie?


Het hele jaar door zijn ze geliefd in allerlei soorten magazines: reis reportages.

Prachtige oude straatjes, rustige baaitjes en authentieke vissersrestaurantjes en dat allemaal op plekken waarvan je zelf dacht: huh, hier stikt het toch van de toeristen?

Hoe doen ze dat toch? En hoewel niet alles is wat het lijkt, hebben wij een aantal tips om ook deze fotogenieke plekjes te vinden om zo de mooiste foto's te maken!

Bereid je reis goed voor

Wij reizen zelf veel, zowel binnen als buiten Europa en we houden van strand, cultuur en natuur. Hoe bereiden wij onze vakantie voor? Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Natuurlijk heb je van bijna iedere bestemming wel een leuke reisgids te koop (wij gebruiken vaak de Capitoolgidsen). Deze reisgidsen geven goede informatie over toeristische hoogtepunten maar minder over fotografische hoogtepunten, daarvoor heb je google nodig. Door op google te zoeken naar straatfotografen bij je eigen bestemming, kom je vaak op websites terecht met veel goede voorbeelden van fotografiepunten. Toen wij naar Dubai gingen hebben we bijvoorbeeld de zoekterm photolocations Dubai gebruikt en kwamen wij op deze site terecht: https://www.locationscout.net/locations/1597-dubai

Zo heb je een idee over waar je de mooiste uitzichtpunten hebt, hoewel niet alle punten even goed bereikbaar zijn.

Hieronder nog een aantal foto's van onze favoriete uitzichtpunten:

Rome: Uitzicht vanaf de Sint-Pietersbasiliek met het gouden licht. tip: kijk hoe laat het licht het mooiste is op je bestemming en ga dan naar boven.

Water maakt alles mooier:

Wanneer je de kans hebt om een gebouw te fotograferen met water op de voorgrond, krijgt je foto automatisch meer diepte doordat er meer verschillende lagen zijn. De bovenste foto is genomen in Rome tijdens het balanslicht, je ziet dat er een langzame sluitertijd is gebruikt (lantaarnpalen). De onderste foto is gemaakt in Boedapest in de namiddag. Ook hier is meer diepte door het water op de voorgrond.

Iets op de voorgrond zorgt voor meer diepte: