top of page

Reisfotografie: hoe vind ik de meest fotogenieke plekjes op vakantie?


Het hele jaar door zijn ze geliefd in allerlei soorten magazines: reis reportages.

Prachtige oude straatjes, rustige baaitjes en authentieke vissersrestaurantjes en dat allemaal op plekken waarvan je zelf dacht: huh, hier stikt het toch van de toeristen?

Hoe doen ze dat toch? En hoewel niet alles is wat het lijkt, hebben wij een aantal tips om ook deze fotogenieke plekjes te vinden om zo de mooiste foto's te maken!

Bereid je reis goed voor

Wij reizen zelf veel, zowel binnen als buiten Europa en we houden van strand, cultuur en natuur. Hoe bereiden wij onze vakantie voor? Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Natuurlijk heb je van bijna iedere bestemming wel een leuke reisgids te koop (wij gebruiken vaak de Capitoolgidsen). Deze reisgidsen geven goede informatie over toeristische hoogtepunten maar minder over fotografische hoogtepunten, daarvoor heb je google nodig. Door op google te zoeken naar straatfotografen bij je eigen bestemming, kom je vaak op websites terecht met veel goede voorbeelden van fotografiepunten. Toen wij naar Dubai gingen hebben we bijvoorbeeld de zoekterm photolocations Dubai gebruikt en kwamen wij op deze site terecht: https://www.locationscout.net/locations/1597-dubai

Zo heb je een idee over waar je de mooiste uitzichtpunten hebt, hoewel niet alle punten even goed bereikbaar zijn.

Hieronder nog een aantal foto's van onze favoriete uitzichtpunten:

Rome: Uitzicht vanaf de Sint-Pietersbasiliek met het gouden licht. tip: kijk hoe laat het licht het mooiste is op je bestemming en ga dan naar boven.

Water maakt alles mooier:

Wanneer je de kans hebt om een gebouw te fotograferen met water op de voorgrond, krijgt je foto automatisch meer diepte doordat er meer verschillende lagen zijn. De bovenste foto is genomen in Rome tijdens het balanslicht, je ziet dat er een langzame sluitertijd is gebruikt (lantaarnpalen). De onderste foto is gemaakt in Boedapest in de namiddag. Ook hier is meer diepte door het water op de voorgrond.

Iets op de voorgrond zorgt voor meer diepte:

Niet alleen water geeft meer diepte, maar ook een oude boomstam of een hek op de voorgrond zorgt voor meer diepte. Bovenstaande foto is gemaakt in een bergdorpje in het noorden van het Gardameer. Met de auto reden we regelmatig tussen de wolken door, behoorlijk fris, maar wat een fijne plek om foto's te maken.

Een goede voorbereiding is meer dan een reisgids:

Wat is nog meer belangrijk als voorbereiding? De juiste spullen meenemen! Vandaar onze inpaklijst

Inpaklijst:

Als eerste is het belangrijk om te bekijken welke foto spullen je meeneemt op vakantie. Om niets te vergeten, hieronder onze vakantie inpaklijst wat betreft fotospullen per soort vakantie. Let op: dit zijn onze inpaklijsten, wellicht wil je zelf andere dingen meenemen.

Cultuur/Stedenreizen:

* Twee camera's (5dMarkIII) met lenzen (in ieder geval zoomlenzen, 24-105 mm).

* Statief (onmisbaar, zeker bij avond fotografie)

* Opladers en extra batterijen

* ND/grijsfilter

* Zaklamp

* Selfie-stick en smartphone

Zon/zee/strand:

* Twee camera's (5dMarkIII) met lenzen (in ieder geval zoomlenzen, 24-105 mm).

* Opladers en extra batterijen

* Polaroid filter

* Selfie-stick en smartphone

* blaasbalgje om zand van je lens te blazen

Winterreizen:

* Twee camera's (5dMarkIII) met lenzen (in ieder geval zoomlenzen, 24-105 mm).

* Opladers en extra batterijen (dit is nu extra belangrijk, door de kou is je batterij sneller leeg).

* Goede tas om je camera in te bewaren, in ieder geval een die niet erg doordringbaar is voor vocht.

* Statief: zeker indien je naar het noorderlicht gaat.

* Selfie-stick en smartphone

Extra tip: Wij nemen onze camera's nooit mee in de duidelijk herkenbare cameratassen. Wanneer je stedentrips maakt of naar het strand gaat (met name in arme landen), is het niet veilig om zo met je camera in het zicht te lopen. Wanneer wij foto's maken op het strand halen we de camera pas te voorschijn aan het einde, en laten hem daarna niet meer onbeheerd achter. Op sommige stranden heb je kluisjes. In sommige landen kun je sowieso niet met een spiegelreflex of andere dure camera over straat (denk aan Brazilië).

Deze foto hebben we gemaakt in Cuba en geeft zo goed het straatleven weer. De mensen leven daar veel meer buiten en zitten veelal met elkaar te praten in de schaduw. Overal rijden oldtimers, en onder de old timer ligt een zwangere straathond te slapen.

Oude verlaten straatjes

Deze foto is genomen in Venetië, hier en daar liep er een toerist en je zag vooral veel oude Italiaanse vrouwtjes die de was aan het ophangen waren. Het echte straatbeeld. Deze foto is genomen bij de Joodse buurt van Venetië, ook wel ghetto genoemd. Veel minder bekend, maar o zo mooi. Kijk dus eens verder dan het overvolle San Marco.

Mensen fotograferen:

Geen vakantie is compleet zonder een compleet straatbeeld weer te geven en dit doe je door mensen te fotograferen. Let er wel op dat je dit niet al te opvallend doet, of om toestemming vraagt.

Tips voor het vinden van de mooiste fotopunten op plaats van bestemming:

* Boek een een Air b&b of gewone bed and breakfast. De eigenaren kunnen je vaak veel tips geven over de omgeving die niemand kent.

* Ga naar kleine restaurantjes waar veelal locals komen, ook hier kun je makkelijk vragen naar leuke plekken in de omgeving.

* Ga naar een lokale markt, met name groenten en fruit markten zijn top voor het maken van foto's. De meeste toeristen gaan namelijk naar markten waar veelal souvenirs te vinden zijn.

* Kijk eens of er een lokale fotograaf is waar je een workshop kunt boeken. In New York heb je een aantal straatfotografen waar je bijvoorbeeld een paar uur mee op pad kunt, mooie foto's gegarandeerd!

Straatfotografie

Bovenstaande foto is gemaakt op een stoffen markt in Mauritius, wij waren de enige buitenlanders en nogal opvallend door onze lengte en mijn blonde haar. Toch hadden deze mensen niet door dat er een foto werd gemaakt, doordat ik mijn camera op mijn heup heb gehouden en toen zonder te kijken deze foto heb gemaakt.

Bovenstaande straatfoto's zijn afgelopen winter genomen in Central Park in New York. Ik vind het heerlijk om het straatleven vast te leggen zonder dat de mensen dit door hebben. Bij straatfotografie gaat mijn voorkeur altijd uit naar het omzetten in zwart-wit omdat je zo de rust in je afbeelding behoud en alle aandacht naar het straatbeeld laat gaan.

Ga vroeg en ga laat

Deze tip kende je misschien al, maar ik geef hem toch: ga vroeg op pad (voor 10.00 in de morgen) en ga laat op pad. Wanneer je op een camping staat, let er dan eens op hoeveel mensen (zeker de Nederlanders), er om 18.00 gaan eten. Dit is een perfect moment om te vertrekken voor een tripje. Zo hebben wij in Toscane meerdere uitgestorven toeristische hoogtepunten kunnen fotograferen (denk aan de kathedraal van Siena), door onder etenstijd van de gemiddelde toerist te gaan. bovendien heb je aan het einde van de dag een mooier licht en is het minder warm. Nog een voordeel: blijf je overdag bij je accommodatie, is het zwembad/strand ook rustiger, want iedereen is naar de stad.

Bovenstaande foto is gemaakt in Duitsland (de Moezel) met zonsopkomst.

Avondfotografie

Waar kun je het gekker hebben dan in New York!

Voor de perfecte avondfoto heb je een statief nodig en als je mensen of andere bewegende onderwerpen niet in je foto wilt, kun je een NDfilter of stopper gebruiken (zie ons andere blog).

Blauw blauwer blauwst

Of je nou naar Ibiza of Curaçao gaat, de zee is eigenlijk altijd mooier van bovenaf. De reflecties en alle mooie kleuren komen beter tot hun recht. Kijk daarom altijd of je ergens een pad langs de rotsen ziet, mooi uitzicht gegarandeerd.

Hieronder een foto die gemaakt is in Corfu stad, achter een museum.

Onderstaande foto is gemaakt in Curaçao, hoewel de kleur blauw van het water intenser is, zie je minder kleurschakeringen.

Skyline

Waar let je op: het belangrijkste: dat de skyline recht loopt. Verder is het vaak mooi om vanaf een boot de foto's te maken, let er op dat de boot stilligt als je de foto neemt, anders zijn de foto's zeker bewogen. Bovenstaande foto is genomen in New York.

Speciale reizen:

Iedere vakantie heeft iets speciaals, maar wat wij toch nog wat specialer vinden op fotografiegebied zijn safari's en reizen met extreme temperaturen. Afgelopen winter zijn we bijvoorbeeld naar Fins Lapland afgereisd, hier was het maar liefst -30 graden. Dit vergt wel wat extra voorbereiding. Binnenkort volgt hier een aparte blog over. Maar hieronder alvast een voorproefje van een van onze noorderlicht foto's. Om het noorderlicht goed vast te leggen, zijn verschillende technieken nodig. In een aparte blog zullen we hier verder op ingaan.

Combinatie van close-up en overzicht foto's

Als je op een markt bent, vergeet dan niet om ook close-up foto's te maken. Wij proberen altijd zoveel mogelijk af te wisselen, zodat je foto album ook een afwisselend beeld weergeeft. Onderstaande foto is gemaakt in een oude souk in Dubai. In deze souks zijn de verkopers heel erg opdringerig en je moet een beetje lef hebben om toch je foto's te maken. Stel je camera in aan het begin van de souk en je hebt er de hele route profijt van. Ik kies bewust voor een zo snel mogelijke sluitertijd en accepteer dan wat meer ruis doordat ik een hogere iso-waarde moet kiezen.

En het belangrijkste: geniet!!!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, geniet van je reizen, geniet van wat je ziet en probeer om niet alles alleen door je lens te beleven. Het is goed om bezig te zijn met een perfect plaatje, maar er bestaat een kans dat je geen oog meer hebt voor het werkelijke moment.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page