top of page

Verhoog creativiteit - Lensball!


Als je merkt dat het fotograferen wat gewoontjes begint te worden of dat je graag nieuwe inspiratie en creativiteit wilt krijgen, dan is het fotograferen met een lensball misschien iets voor jou! Wat is nu überhaupt een lensball, hoe kun je hem gebruiken en wat voor speciale foto's kun je nu maken met zo'n lensball? Ontdek het verder in dit artikel waar ik verschillende voorbeelden zal delen en uitleg geef over hoe je deze te gekke foto's kunt maken.

Wat heb je nodig?

Wat je in ieder geval nodig hebt is:

- Een lensball, een ronde bal van goed kwaliteit glas- deze heb je in verschillende formaten en verschillende kwaliteiten.

- Een zo groot mogelijke diafragma opening (laag f-getal). Met een macrolens kun je de afbeelding in de lensball gemakkelijk in beeld brengen, maar ook met een gewone lens met een laag diafragma kun je dit prima doen.

Effecten

Je kunt met verschillende lenzen verschillende effecten bereiken. Wanneer je een macrolens gebruikt zie je juist veel van het plaatje in de ball, wanneer je een groothoeklens gebruikt zie je ook juist veel van de omgeving. Met een zoomlens (bijv. 18-200 mm) kun je ook van beide effecten gebruik maken.

Je kunt ook een lensball houder gebruiken. Dit is een doorzichtige houder waar je de lensball op kunt zetten als je hem niet zelf kunt vasthouden of als je hem nergens op kunt leggen. Dit is ideaal als je bij uitzichtpunten op reis een goede foto wilt maken!

Bescherm de lensball goed tegen krassen. Bij de aankoop zit er soms een beschermzakje bij, mocht dit er niet bij zitten, doe hem dan in een dikke sok. Als je lensball krassen heeft bederft dit wel het resultaat van je foto's.

Hier een voorbeeld van een lensball in het water (links) Hier een voorbeeld van een lensball op een lensball houder (Rechts)

Je kunt een lensball positioneren met behulp van de volgende voorwerpen: Takjes, grote keien of zelf in het water. Elk van deze hulpmiddelen zorgt ervoor dat de lensball stevig ligt en geeft ieder zijn eigen sfeer. Wat wij zelf ook vaak doen op reis is de lensball vasthouden in de hand. Vraag iemand anders om de lensball centraal voor je hoofdonderwerp te houden, kies de goede afstand en focus goed op de ball.

Natuurlijk komt de afbeelding in de ball er dan omgekeerd op. Je kunt daarna met ieder simpel bewerkprogramma de ball omdraaien.

Links de foto zoals hij gemaakt is (geen bewerking) Rechts de foto nadat hij omgedraaid is (geen overige bewerking)

Glaasje water?

Wil je dezelfde soort foto's maken zonder lensball? Je kunt het ook proberen met een wijnglas gevuld met water. Het water in een gekromd glas kan ook als een weerspiegelend medium worden gebruikt. Je kunt hier alleen wat minder mee variëren en een wijnglas neerzetten voor een uitzichtpunt is meestal ook niet mooi.

Welke lensball neem ik?

Daar ben je natuurlijk helemaal vrij in. Let wel op de kwaliteit van de ball. Je kunt via online winkels een hoop rommel bestellen. Een goede lensball heeft een hoge kwaliteit helder glas. Bekijk eens het verschil tussen de kwaliteit bloemenglazen van de Action en van Villeroy en Boch, bij de action is het dun glas met vaak belletjes en oneffenheden erin, de vaas van Villeroy zal dit niet hebben en prachtig helder zijn. Als je een goede camera hebt en je gebruikt een slechte lensball, dan zal de kwaliteit van je foto een stuk lager zijn dan je gewend bent. Voor een goede lensball betaal je tussen de 20 en 30 euro, afhankelijk van de grootte. Een aantal cursisten vroeg mij laatst waar wij accessoires halen, waaronder een lensball.

Wij halen accessoires bij verschillende winkels, maar Kamera-express één van onze favorieten. Snelle leveringen, betaalbaar, kundig personeel met goed advies en met meerdere superstores kun je op verschillende locaties in heel Nederland terecht. Tevens hebben zij een groot assortiment, waaronder meerdere formaten en betaalbare lensballen.

Veel plezier met deze nieuwe creatieve uitdaging!

-Team Fotocursus LauraWanders

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page