top of page

Kleurrijke bollenvelden


Je hebt ze vast al zien staan, de vrolijk gekleurde bloembollenvelden langs de weg.

Prachtige foto’s kun je er maken en met een beetje creativiteit worden je foto’s nog net wat specialer.

Er zijn een aantal dingen waar je op let bij het fotograferen van bollenvelden. Wanneer je een overzichtsfoto maakt moet de horizon vanzelfsprekend recht zijn, maar belangrijk nog is dat je kijkt waar je scherpste punt ligt en hoe je zoveel mogelijk diepte in je foto krijgt.

Op de eerste foto zie je dat er alles zo goed als scherp is in je foto en er zijn weinig spannende lijnen te zien. Op de tweede foto zie je dat er veel meer diepte is, doordat het scherptepunten in het midden van de lijn ligt. Varieer dus met je diafragma en kijk welk scherptepunt het mooiste is.

Wat zowel belangrijk is voor close-up foto’s als voor overzichtsfoto’s is de kleur. Denk dus aan het instellen van de juiste witbalans en kijk ook eens goed naar je beeldstijl. Weet je nog? De witbalans corrigeert de kleur, zodat je foto zo natuurlijk mogelijk wordt. Beeldstijl legt juist een soort filter over je foto waardoor je deze meestal gebruikt met de intensie om een aparter effect te creëren.

Wanneer je een close-up foto van bloembollen, dan wel andere bloemen wilt gebruiken. Denk dan vooral aan je diafragma, meestal is een zo groot mogelijke opening (laag getal, bijv. 2.8) het mooiste. Meestal is het handig om de lens dan op manuele focus (MF) te zetten, zodat je zelf makkelijker kunt bepalen welk deel scherp moet worden.

Creatieve effecten?

Als je naar de bollenvelden gaat kun je een stuk karton meenemen wat je achter de bloemen kunt plaatsen. Ook is een plantenspuit altijd handig, zodat je mooie druppels kunt creëren.

Waar vind ik mooie bloembollen?

Keukenhof is waarschijnlijk het bekendste, maar los nog van de prijs is het er vaak enorm druk en kun je meestal niet echt de rust vinden om goede foto’s te maken.

Hortus Bulborum in Limmen is daarom een leuker alternatief.

Meer informatie? https://www.hortus-bulborum.nl

211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page