top of page

De "big five" op de foto

Bijgewerkt op: 18 jan. 2023

De Big Five is een begrip onder toeristen die Afrika bezoeken. De naam komt voor uit de tijd van de jagers waarvan deze 5 grote wilde dieren de moeilijkste waren. Gelukkig zijn we nu vooral op jacht om de mooiste foto's vast te leggen met onze camera! Weet jij welke 5 dieren bij de big five horen?De leeuw

Gebruikte instellingen: ISO 8000, 1/2000s, f 5,6. Luminar 4.


De leeuw

Waarschijnlijk de meest bekende van de big 5 is de koning der dieren: de leeuw. Leeuwen leven vaak in groepen tot maximaal 25 stuks die voornamelijk in groepen leven. Je vindt leeuwen in meerdere delen van Afrika maar het bekenste natuurpark Serengeti (Land) wordt gezien als dé beste plek om de leeuw te kunnen spotten. Hier vindt je de hoogste concentratie jagende katten ter wereld, waaronder een andere katachtige uit de big 5.

Houd bij het fotograferen in gedachte dat leeuwen een topsnelheid van 80km/u kunnen halen waarbij je het instellen van je sluitertijd cruciaal is!De Neushoorn

Gebruikte instellingen: ISO 400, 1/800s, f 6,3. Luminar 4.


De Neushoorn

Er zijn nog vijf soorten neushoorns, waarvan de meeste in meerdere of mindere mate bedreigd worden in hun voortbestaan door handel in producten van de hoorn. In Afrika zijn er 2 types: de zwarte en witte neushoorn. Anders dan je misschien verwacht is de witte neushoorn minder bedreigd dan de zwarte neushoorn. Wil je ze in het wild fotograferen dan is er wel een verschil op de dag wat betreft tijd dat ze actiever zijn. Zo drinkt eten/drinkt de zwarte neushoorn meer in 's avonds dan overdag en de witte neushoorn meer 's ochtends. Zoom eens goed in op het hoofd en leg de hoorn scherp vast.

De Olifant

Gebruikte instellingen: ISO 250, 1/400s, f 5,6. Luminar 4.


De Olifant

De grootste van de big Five is de Olifant. De Afrikaanse krachtpatser kan wel 4 meter hoog worden en een gewicht van 7000kg bereiken! Dat worden dus beeldvullende foto's! Wel is er een duidelijk verschil in uiterlijk tussen de 2 verschillende soorten olifanten; de Aziatische en de Afrikaanse olifant. Ga je op safari? Kijk van tevoren goed naar wat de verschillen zijn zodat je niet voor verassingen komt te staan als je ze daadwerkelijk ziet. Enkele verschillen zijn de rug en de oren, de Afrikaanse olifant heeft grotere oren en een holle rug, terwijl de Aziatische olifanten kleinere oren en een bolle of rechte rug hebben.
De Olifant

Gebruikte instellingen: ISO 1250, 1/640s, f 6,3. Luminar 4.


De Buffel

De Afrikaanse buffel ook wel bekend als de Kaapse buffel is één van de big five die wordt gevonden in grote delen van midden- en zuid-Afrika. De grote horens van deze dieren die doorlopen over de schedel van het hoofd is het meest opvallende aan dit dier. Verder zul je deze dieren vaak in groepen aantreffen waarbij een zoomlens, voor groepen of afstand, of een groothoeklens, bij groepen dichtbij, geschikt kunnen zijn.
De luipaard

Gebruikte instellingen: ISO 1250, 1/400s, f 6,3. Luminar 4.


De luipaard


De Luipaard, niet te verwarren met de jachtluipaard, is de laatste in deze reeks van de big 5. Deze grote katachtige is in een aantal punten zeker anders dan de jachtluipaard. Zo is de luipaard veel groter dan de jachtluipaard die veel slanker gebouwd. De jachtluipaard is daardoor ook veel sneller en is zelf het snelste landdier met een topsnelheid van meer dan 120km/uur!! Daarentegen staat de jachtluipaard bekend om zijn kracht waarmee hij grote prooidieren zoals gazelles in bomen tilt (foto boven) en daar zich goed doet aan zijn prooi. Verder heeft de jachtluipaard een ''druppel/traan'' onder zijn oog lopen wat je ook niet ziet bij de luipaard (zie onder).De luipaard

Gebruikte instellingen: ISO 1/1000, 1/1000s , f6,3. Luminar 4.Zelf ooit een safari willen ondernemen? Kijk hier voor het aanbod in Afrika:

Liever dichter bij huis een safari doen? Hier in Nederland vind je het grootste safaripark van de Benelux. Hier zijn ook de foto's uit deze serie gemaakt! Een hele leuke locatie om een paar nachtjes te verblijven om foto's te maken.


Beheers je nog niet goed te instellingen van je camera? Kijk dan eens naar deze praktische en betaalbare cursus fotografie.
234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page