Luminar 4 vs Lightroom 2020 - Welke is beter?

Bijgewerkt op: 30 jun. 2020


Fotobewerking is niet meer weg te denken binnen de fotografie. Foto's worden vaak niet door de camera geregistreerd zoals jij het voor je ziet en fotobewerking is hier een uitkomst. Jarenlang zijn Adobe's Lightroom & Photoshop de fotobewerkingsprogramma's geweest voor zowel de professional als amateur maar sinds de overgang van een vast bedrag naar een maandelijks/jaarlijks abonnement zijn andere fotobewerkingsprogramma interessanter geworden. Éen van deze fotobewerkingsprogramma is Luminar 4 van Skylum waar ik zelf een groot fan van geworden ben en ik denk dat het ook zeker geschikt kan zijn voor jou.


In dit artikel ga ik een aantal van de overeenkomsten en verschillen met elkaar vergelijken wat jou kan helpen een keuze te maken tussen deze twee fotobewerkingsprogramma's in 2020.


 

Denk je erover na om Luminar 4 aan te schaffen? Bestel Luminar 4 nu met €10,- korting via deze link met kortingscode: WANDERS, tevens geld er een 30-dagen niet goed geld terug garantie!)

 

Prijs


Een groot verschil is de prijs van het product. Nu kun je je afvragen in hoeverre dat een reden moet zijn om een product wel of niet te kopen sinds de bedragen niet reusachtig zijn, maar ik vind prijs kwaliteit zeker een belangrijke factor, zeker als je jaren aan fotobewerking doet kunnen de bedragen oplopen wat je ook aan andere dingen kunt besteden zoals lenzen of accessoires (zoals een lensball). Zijn de verschillen dan zo groot als je Luminar 4 vergelijkt met het goedkoopste abonnement van Adobe lightroom?

Overzicht kosten:

Luminar 4 : Eenmalige kosten van standaard 89,- (-10euro met kortingscode: WANDERS) = 79,- euro totaal (tijdelijk extra korting)

Adobe lightroom: Maandelijkse: 12,09,- --> Jaarlijks: >145 (1Jaar: 145, 2 jaren: 290,-, enz)

*Hiervoor krijg je wel altijd de nieuwste versie van Lightroom en Photoshop


Gebruiksgemak


Het allerbelangrijkste punt is natuurlijk de functies die de beide programma's hebben en hoe makkelijk deze te bedienen zijn. Laten we dus naar de overeenkomsten en verschillen kijken.


Beide programma's zijn vrij geavanceerd en hebben daarom best wel een goede processor nodig om vooral grote (RAW) bestanden te kunnen openen en bewerken, wat bij Luminar net wat in het nadeel is t.o.v. Lightroom.


Naast de basis bewerkings mogelijkheden (belichting, schaduwen, hooglichten, witbalans) heeft Lightroom de optie op een radiaalfilter, verloopfilter en een favouriet van mij, het penseel te gebruiken waarmee je selectieve bewerkingen kunt toe