top of page

Luminar 4 vs Lightroom 2020 - Welke is beter?

Bijgewerkt op: 30 jun. 2020


Fotobewerking is niet meer weg te denken binnen de fotografie. Foto's worden vaak niet door de camera geregistreerd zoals jij het voor je ziet en fotobewerking is hier een uitkomst. Jarenlang zijn Adobe's Lightroom & Photoshop de fotobewerkingsprogramma's geweest voor zowel de professional als amateur maar sinds de overgang van een vast bedrag naar een maandelijks/jaarlijks abonnement zijn andere fotobewerkingsprogramma interessanter geworden. Éen van deze fotobewerkingsprogramma is Luminar 4 van Skylum waar ik zelf een groot fan van geworden ben en ik denk dat het ook zeker geschikt kan zijn voor jou.


In dit artikel ga ik een aantal van de overeenkomsten en verschillen met elkaar vergelijken wat jou kan helpen een keuze te maken tussen deze twee fotobewerkingsprogramma's in 2020.


 

Denk je erover na om Luminar 4 aan te schaffen? Bestel Luminar 4 nu met €10,- korting via deze link met kortingscode: WANDERS, tevens geld er een 30-dagen niet goed geld terug garantie!)

 

Prijs


Een groot verschil is de prijs van het product. Nu kun je je afvragen in hoeverre dat een reden moet zijn om een product wel of niet te kopen sinds de bedragen niet reusachtig zijn, maar ik vind prijs kwaliteit zeker een belangrijke factor, zeker als je jaren aan fotobewerking doet kunnen de bedragen oplopen wat je ook aan andere dingen kunt besteden zoals lenzen of accessoires (zoals een lensball). Zijn de verschillen dan zo groot als je Luminar 4 vergelijkt met het goedkoopste abonnement van Adobe lightroom?

Overzicht kosten:

Luminar 4 : Eenmalige kosten van standaard 89,- (-10euro met kortingscode: WANDERS) = 79,- euro totaal (tijdelijk extra korting)

Adobe lightroom: Maandelijkse: 12,09,- --> Jaarlijks: >145 (1Jaar: 145, 2 jaren: 290,-, enz)

*Hiervoor krijg je wel altijd de nieuwste versie van Lightroom en Photoshop


Gebruiksgemak


Het allerbelangrijkste punt is natuurlijk de functies die de beide programma's hebben en hoe makkelijk deze te bedienen zijn. Laten we dus naar de overeenkomsten en verschillen kijken.


Beide programma's zijn vrij geavanceerd en hebben daarom best wel een goede processor nodig om vooral grote (RAW) bestanden te kunnen openen en bewerken, wat bij Luminar net wat in het nadeel is t.o.v. Lightroom.


Naast de basis bewerkings mogelijkheden (belichting, schaduwen, hooglichten, witbalans) heeft Lightroom de optie op een radiaalfilter, verloopfilter en een favouriet van mij, het penseel te gebruiken waarmee je selectieve bewerkingen kunt toepassen op bepaalde delen van de foto.

Luminar heeft deze opties ook, maar minder uitgebreid en bij meerdere effecten moet je dit per effect doen en kun je bijvoorbeeld maar 1 radiaalfilter gebruiken wat de toepasbaarheid wel minder uitgebreid maakt. Daarentegen heeft Luminar verschillende Artificial intelligence opties waarmee je snel meerdere bewerkingen kunt toeassen wat je bewerkingstijd kan versnellen. Ook heeft Luminar de opties om met lagen te werken, een optie die lightroom niet heeft maar waar Photoshop een veel grotere variëteit aan mogelijkheden heeft.


Tevens hebben beide programma's de mogelijkheid om instellingen op te slaan zodat je deze makkelijk op andere foto's kunt toepassen. Bij Luminar heten deze ''Looks'' en bij Lightroom ''Presets''



Importeren van je foto


Lightroom: moeten de foto’s eerste geïmporteerd worden. Dit heeft als voordeel dat alle foto’s gekoppeld worden aan lightroom en eventueel verwijderde foto’s van de originele bron bewaard blijven. Zo heb je dus alle foto’s tot je beschikking en ben je niet afhankelijk van je bron, wat bij bijvoorbeeld een externe harde schrijf handig is. Nadeel daarmee is wel dat je, wanneer je de foto’s al op een map op de computer hebt staan deze dubbel op de computer komen gezien je ook in lightroom moet importeren. Hierdoor kan je hardeschrijf sneller vol kan raken.


Luminar 4 maakt voor het bewerken gebruik van de foto’s de bronmap. Mocht je in deze map aanpassingen maken dan worden deze doorgevoerd in Luminar. Hierdoor ga je efficiënter om met je computergeheugen. Let dus wel goed op wat je met je foto's in de bronmap doet!




Categoriseren van foto's


Luminar 4: Wat het catalogussysteem betreft, is Skylum vrij nieuw in dingen. Ze hebben de bibliotheek van Luminar pas recentelijk laten werken en het is nog steeds vrij eenvoudig. Sterbeoordelingen, vlaggen en kleurlabels zijn mogelijk waardoor je makkelijk op deze kan sorteren. Ook zijn eigen albums te maken waarmee je met slepen verschillende mappen tot een album kan maken. Voor de beginnende fotograaf zal dit voldoende zijn. Wat Luminar niet heeft is de mogelijkheid om met zoekwoorden of metadata te werken, waardoor je niet de mogelijkheid hebt om via tekst naar afbeeldingen te zoeken of auteursrechten toe te voegen. Ongetwijfeld zal dit in toekomstige updates mogelijk worden maar daar moeten we nu nog even op wachten.


Lightroom: Lightroom heeft daarentegen een robuust catalogus- en organisatiesysteem. Het heeft wel een leercurveH maar wanneer je alles een beetje begrijpt dan heb je ook veel opties om mee aan de slag te gaan. Zo heeft Lightroom classic naast de eerder beschreven opties van Luminar 4 (sterbeoordeling, vlaggen en kleuren) de mogelijkheid om op elk kenmerk wat beschikbaar is in de EXIF- IPTC-metadata te filteren, veel uitgebreider dus. Je kunt zelfs zoeken op lens of camera!


Het heeft ook slimme collecties en voorinstellingen voor het importeren van metagegevens.






Luminar 4 als Lightroom Plugin

Ben je helemaal gewend aan de functies van Lightroom dan zal en overstap naar Luminar 4 niet de juiste zijn. Lightroom is voor de professional de gouden standaard en Luminar heeft op een aantal vlakken nog winst te behalen. Daarentegen heeft Luminar een aantal opties die Lightroom niet heeft of die in Photoshop veel langer duren. Voor de specifieke functies van Luminar, zoals de AI luchtvervanger, kan het zeker de al moeite waard zijn om Luminar toe te voegen in je workflow.

Je kunt eenvoudig een deel van je bewerkingen doen in Lightroom en resterende aanpassingen verder doen in Luminar 4 om zo de krachten van deze twee bewerkingsprogramma's te bundelen.




FAQ


Is Luminar 4 beter dan Lightroom?

Beide fotobewerkingsprogramma's hebben basis functies die overeenkomen, maar ook hun specifieke functies. Zo is Lightroom meer geschikt voor de professional die met Meta-data aan de slag gaat en zal de meer beginnende fotograaf mogelijk meer gemak ervaren van de verschillende AI functies.


Is Luminar 4 een goed alternatief voor Lightroom?

Wij denken zeker dat Luminar een goed alternatief is voor Lightroom op het gebied van de fotobewerking. Zeker voor de meer beginnende fotograaf die niet een maandelijks bedrag aan fotobewerking wilt besteden is Luminar een goede optie.



Test het zelf, gratis!

Natuurlijk kun je altijd een proefversie downloaden van zowel Luminar 4 als Lightroom classic om een inzicht te krijgen in het programma en een idee te krijgen wat bij JOU past, want dat is het belangrijkst!

#Fotografie #Fotobewerking #Luminar4 #Lightroom

2.010 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page