top of page

LAURA WANDERS

Fotografie en cursussen 
TRAVEL  REIZEN  VOYAGER
De mooiste plekjes op Curaçao

Curaçao een prachtig eiland in de Caribische zee!

Curaçao, een eiland met altijd mooi weer en prachtige stranden. Bij aankomst voelt het alsof je een beetje thuis komt. Iedereen spreekt Nederlands, om de hoek zit de Albert Heijn waar je gewoon hagelslag en pindakaas kunt kopen en als je wilt kun je overal een kroket krijgen. Maar Curaçao heeft veel meer te bieden! Wij zijn met een huurauto het prachtige eiland rond gaan rijden op zoek naar alle mooie stranden en natuurlijk naar de mooiste fotografiepunten. In dit reisverslag zullen wij al onze ervaringen met je delen, op fotografiegebied maar ook daarbuiten! 

Ongeveer tien uur vliegen en een tussenlanding op Bonaire verder zijn we aangekomen op het zonnige Curaçao. Wanneer we het vliegtuig uitstappen komt de warmte ons tegemoet, straks snel onze winterjas en spijkerbroek uit want dat wordt plakken! 

Omdat het wel zo makkelijk is, hadden we van te voren een auto gehuurd. Bij het ophalen van de huurauto merkte we meteen al dat het gezegde "In Nederland hebben ze klok in Curaçao de tijd" waar is! 

 

Een tijd later hebben we onze huurauto, een Kia Picanto dan eindelijk in ontvangst genomen. Later viel ons op dat er op het eiland maar een beperkt aantal merken rondrijden en de Kia is daar een van. 

Eenmaal onderweg met de huurauto werd het lastig. De auto was verre van nieuw en reed niet bepaald makkelijk, en ik ben gewend in verschillende auto's te rijden. Bij iedere helling dachten we: als hij maar naar boven komt! En dan gaat plotseling het licht uit op het eiland. Zodra de zon ondergaat is het in een keer donker. En jeetje wat is het dan lastig zoeken naar het geboekte appartement zonder navigatie.

Uiteindelijk met telefonische hulp (en heel wat woordenwisselingen tussen ons want ja de gene die niet rijdt geeft altijd net te laat aan waar je in moest, tip) kwamen we een uur later dan gepland aan bij het appartement. En dat was werkelijk schitterend!  Tip voor de volgende keer: neem een tom-tom mee van huis! 

De volgende dag eerst maar eens rustig de buurt verkennen. Het appartement ligt vlakbij de Jan Thiel baai wat één van de bekendste stranden is van Curaçao. Daar dus eerst maar eens gaan kijken!

Bij het strand kan de auto op een beveiligde parkeerplaats staan, wel zo handig want onderdelen van de Kia Picanto zijn zeer geliefd en met een wiel minder rijdt niet zo lekker..

Het strand ziet er mooi uit, licht zand en een prachtige zee. Maar het is zo druk dat er nauwelijks meer ligbedjes zijn (en dat om 10 uur 's ochtends), en in zee is het ook best druk! Het strand loopt wel vol met hippe, mooie en jonge mensen dus als je houdt van kijken dan kun je er een leuke middag besteden. Wat verder opvalt is dat je bij de Jan Thiel baai overal voor moet betalen, voor het parkeren, voor het ligbed en je mag geen eigen eten of drinken meenemen en dat laatste vinden wij als echte Nederlanders wel vervelend! 

Maar we gaan niet zeuren, want er zijn nog zoveel meer mooie stranden!

De eigenaren van het appartement zijn Nederlands maar wonen al lang op eiland en kunnen ons een aantal hele leuke tips geven van plekjes (restaurantjes maar ook stranden, etc.) waar veel locals komen. Op naar Willemstad! 

Een van de leukste stukken van Willemstad is de drijvende markt. Deze markt vind je om de hoek van de Handelskade in het Waaigat (aan de Sha Caprileskade). Bootjes afkomstig uit Venezuale hebben allerlei groenten en fruit uitgestald.

Hartstikke leuk om foto's te maken en ook voor straatfotografie kun je hier je hart ophalen. 

Bij de linker foto heb ik een van de bootjes aan de achterzijde gefotografeerd. Ik heb ervoor gekozen om een houten balk van een ander bootje eruit te laten omdat er zo meer diepte in de foto komt. 

Hiernaast zie je een van de straatfoto's. Ik heb een vrij snelle sluitertijd gebruikt zodat de mensen er vrij scherp op komen. Deze foto  is laag genomen waardoor je meer het gevoel krijgt er zelf in te staan. 

Willemstad staat bekend om de vele gekleurde panden. Omdat de panden hoog zijn kun je het beste zo ver mogelijk weg gaan staan voor een goede foto. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat de gebouwen achterover vallen. 

Het beroemde uitzicht. Je moet aan de overkant gaan staan (loop over de brug) voor het mooiste resultaat. 

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. 

De volgende dag zijn we een stuk naar het westen gereden omdat daar de mooie ongerepte stranden zouden zijn. Toen we de kleine parkeerplaats van de Daaibooibaai opreden hadden we eindelijk het gevoel in het echte paradijs te zijn beland. Wat een prachtig strand met hier en daar een persoon. Genoeg ruimte om te liggen en het gevoel te hebben dat je hier bijna alleen bent en prachtige stroken met groen en rotsen aan de zijkant. Tijdens deze vakantie zijn we hier meerdere malen geweest. 

In het natuurgebied van Jan Thiel (onderweg naar het westen) kom je een groot zout meer tegen waar flamingo's wonen. Grote groepen staan er rustig op één been. Leuk om foto's te maken, maar dichtbij kun je niet komen. Je moet over een veldje vol modder (of flamingopoep dat was een beetje dubieus..) naar de waterkant glibberen en dan je telelens gebruiken om een goede shot te maken.  

Shete Boca Nationaal Park 

Dit nationale park is leuk om te bezoeken. Je doet er met de auto ongeveer een ochtend of middag over, dan heb je alles gezien. Hou je van lopen? Dan ben er veel meer tijd aan kwijt.

Dit nationale park is ongeveer 200 hectare groot en bestaat uit 7 inhammen, ook wel boca's genoemd. Een van de bekendste stukken is de Boca Tabla, een grot die aan één zijde vanaf het land toegankelijk is en waar aan de andere kant water naar binnen stroomt. 

De volgende dag zijn we naar de kruidentuin van Dina Veeris geweest. Deze bijzondere vrouw verwerkt kruiden tot geneeskrachtige middelen en andere producten. Omdat het erg droog was toen wij er waren, was de tuin ook vrij droog en dus wat minder geschikt voor mooie foto's. 

Onderweg komen we nog een oud slavenhuisje tegen wat zich goed leent voor een HDR foto. 

Onderweg komen we nog een oud slavenhuisje tegen wat zich goed leent voor een HDR foto, zie hierboven. 

Aan het einde van de dag nog even uitrusten op het strand Cas Abao, een strand waar ook best wat locals komen. 

Klein Curaçao, poederwitte stranden en zeeschildpadden spotten...

Klein Curaçao is echt een aanrader. je kunt een dagje klein Curaçao bij verschillende bootbedrijven boeken. Wij zijn met de Mermaid geweest en dat is goed bevallen. Op de heenweg is de zee erg ruw, dat komt door de stroming en schijnt altijd zo te zijn. Tip die goud waard is: neem van te voren (een uur voor je vertrekt) Primatour , een middel tegen reis en zeeziekte. Bij menig persoon kwam het ontbijt eruit maar wij hadden nergens last van. Klein Curaçao is iets minder dan 2 uur varen vanaf groot Curaçao en onderweg wordt je vermaakt door vliegende vissen.  

Klein Curaçao heeft werkelijk waar een  van de mooiste stranden die je ooit zult zien. Het zand is poederwit, de zee loopt gelijkmatig af en het water is helder turkoise. Wat wil een mens nog meer? Nou een zeeschildpad bijvoorbeeld! Wij moesten even moeite doen (ligt ook een beetje aan de dag en de stroming) maar we hebben ze gezien! En een foto kunnen maken met een telefoon onder water (sorry voor de kwaliteit dus). 

Willemstad at night

In Willemstad is 's avonds genoeg te doen. De Happy Hours beginnen vroeg en daarna is er genoeg tijd voor lekker eten. In Curaçao is er geen alcoholtest voor het verkeer. Wanneer je verdacht wordt van teveel drinken moet je over een lijntje kunnen lopen.. Wees dus niet verbaast als je op zaterdagavond  te hard rijdende en zwalkende automobilisten tegenkomt.  

Onze een na laatste reisdag en de laatste dag dat we wat konden ondernemen hadden we de wekker al vroeg gezet (rond 6 uur 's morgens). Vroeg opstaan is nooit een hobby maar op vakantie al helemaal niet. Uiteindelijk konden we om 7 uur vertrekken, op naar de Christoffelberg. De bekende berg van het eiland die je kunt beklimmen. Wat wij alleen niet wisten is dat de scholen in Curaçao al vroeg beginnen en dat we daardoor in de file stonden. Wij stonden stil en plots, Boem. Iemand die bij ons in de achterkant reed. Gelukkig hadden we onthouden van de eigenaresse van het appartement dat je dan in Curaçao nooit de auto mag verplaatsen, al sta je midden op een weg met één richtings verkeer. Wie de auto verplaatst is altijd schuldig. Dus de autodienst gebeld en na 20 minuten (en allemaal auto's verder) de auto's onder toezicht kunnen verplaatsen. Verhoor in een busje, probleem opgelost. Nog een paar zielige zwerfhonden biscuits gevoerd en toch maar terug. Want het was inmiddels zo laat dat de berg beklimmen niet meer zo'n slim plan was! 

Dan nog maar een dagje naar de stranden van de westkust. Wij hebben het gelukkig niet meegemaakt, maar je wordt in de auto soms overvallen (bendejongens houden je dan staande met allerlei smoezen of gaan voor dood op de weg liggen). Dus voor de zekerheid auto deur op slot en geen camera's onbewaakt op het strand achterlaten!

Op deze laatste dag zijn we naar de blauwe kamer geweest een grot met heel blauw water. Wij vonden het eerlijk gezegd niet zo heel bijzonder. De foto's hieronder zijn gemaakt bij Wespunt. 

Ik hoop dat je genoten hebt van onze fotoreportage op 

#geen filter nodig!

Dushi Kòrsou

bottom of page