Het fotograferen van konijnen.


Nu zal je wel denken “waarom zou ik een konijn fotograferen?” Dat zal ik je uitleggen! De eerste reden is dat ik het konijn heb gekozen als voorbeeld voor het fotograferen van kleine (huis) dieren omdat veel mensen kleine huisdieren hebben (konijnen, cavia’s, ratten, etc.). Leuk om te weten hoe je je eigen knaagdier of konijn dan eindelijk eens mooi op de foto zet.

Bovendien zijn konijnen leuke fotografie onderwerpen omdat ze ontzettend snel zijn, en dat zijn de meeste dieren die je in de natuur graag fotografeert ook!

En tot slot een stukje over konijnenfotografie omdat ik gewoon een grote liefhebber van ze ben. Ik heb maar liefst vijf! konijnen en ik vind dat ze vaak onderschat worden. Ze zijn prachtig om naar te kijken zowel in huis maar ook los in je tuin. En het zijn slimme dieren: je kunt ze van alles leren (zo zijn die van mij allemaal zindelijk want ik heb ze getraind om op een konijnen toilet te gaan).

Dus bij deze een kijkje in de konijnenwereld bij mij thuis en natuurlijk in de fotografie!

Hieronder één van mijn favoriete foto's. Deze foto heeft een prijs gewonnen bij dierenartspraktijk krommenie en staat nu op de jaarlijkse oproepkaart voor entingen.

Jimmy. Deze foto is genomen op een zomerdag in de schaduw. Het konijn zat op een muurtje, waardoor ik vanaf ooghoogte kon fotograferen. Dit is één van de belangrijkste punten bij het fotograferen van kleine dieren: ooghoogte! Wanneer je teveel van bovenaf fotografeert oogt een dier klein erg propperig, op ooghoogte wordt het groter en imposanter. Dit konijn is de kleinste bij ons thuis (weegt nog geen twee kilo) en oogt reusachtig groot op deze foto. Het voordeel van in de schaduw fotograferen is dat de kleuren van de vacht niet overbelicht worden, wat vaak zo is bij dieren met een lichte vacht. Omdat het konijn hier stil zit, was ik niet gebonden aan een hele snelle sluitertijd, maar doordat ik buiten fotografeerde had ik de luxe dat ik 1/500 sec kon gebruiken (f/5.6).

Bij dierenfotografie wordt vaak niet meteen gedacht aan buiten fotograferen. Veel mensen denken aan een studio achtige foto. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens deze foto's gezien: honden en katten die statig rechtop zitten en recht in de lens kijken met een prachtig belichte witte achtergrond. Voor een hond kan het op zich werken, maar voor veel dieren levert het alleen maar stress op. En dat zie je terug op de foto (en het is zielig). De onderstaande afbeelding is een studio achtige foto van konijn Evi. Waarom dit met haar wel makkelijk is? Ze is heel ontspannen en is doof, waardoor ze ook geen andere geluiden hoort die ze vreemd vindt, zoals het opklappen van de spiegel van je spiegelreflexcamera.

Evi. Voor deze foto is een roze kussen gebruikt met op de achtergrond een zwart laken. Ik heb er een grote leeslamp opgericht met wit licht. Een bouwlamp is te warm voor het konijn. Gebruikte instellingen: f/4.5, 1/40 sec ISO 320. Je ontkomt niet aan een langzame sluitertijd omdat je binnen fotografeert, het diafragma moet om twee redenen helemaal open staan: voor de wazige achtergrond en omdat de foto anders te donker wordt.

Hieronder een foto van konijn Elsje, de foto is buiten tussen de planten genomen. Wat ik altijd mooi vind is om een stuk van de planten ook te laten zien, het geeft de foto een echt natuurlijk effect. Bovendien valt het zwarte konijn tussen de roze bloemetjes veel meer op. Ik lig op mijn buik om de foto te maken.

Elsje. Gebruikte instellingen: f/4 1/100 sec ISO 250. Wanneer je het groen van de planten en van de bloemen extra wilt benadrukken kies je voor de beeldstijl levendig.

Op de onderstaande foto is het standpunt wederom laag. Ook heb ik hier erg gelet op de witbalans om de kleur bruin zo echt mogelijk te laten lijken. Bruin kleurt namelijk vaak te rood of te geel. Door te zorgen voor een deel van de plant op de voorgrond, krijg je dieptewerking in de foto.

Pom. Gebruikte instellingen: f/5.6 1/30 sec ISO 250

Konijnen zijn echte groepsdieren, een konijn alleen houden is eigenlijk erg zielig. Vroeger was er nog weinig kennis en hield bijna iedereen zijn konijn alleen, maar tegenwoordig weten we gelukkig veel meer. Dit komt mede doordat mensen zich in het gedrag van konijnen zijn gaan verdiepen. Kennen jullie het konijn wat gebruikt is in de kerstreclame op tv voor Bol.com? Dat konijn is getraind door Bernice Muntz, een konijnen gedragsdeskundige en trainster die ontzettend veel weet en vooral bewustzijn maakt bij veel mensen. En met name dat laatste is zo belangrijk. Dieren zijn geen speelgoed of wegwerp artikelen, behandel ze met respect.

Onder het mom Everybunny needs somebunny is onderstaande foto gemaakt. Dit zijn Elsje en Jimmy samen (vormen een koppel). En ook als ze los lopen in de tuin, zoeken ze elkaar echt op. Evi en Pom zijn ook een koppel en het vijfde konijn is een geval apart, daar volgt later meer over.

Elsje en Jimmy. Ik hou er van om ook eens andere soorten foto's te maken dan altijd maar de klassieke recht van voren opname. Deze foto geeft een leuk "onderonsje" weer. Doordat deze foto weer vanaf ooghoogte genomen is, komen de konijnen beeldvullend erop. De achtergrond had nog wat waziger gekund, maar ik kon op dat moment niet lager in diafragma.

Konijnen houden van plantjes. En als je je konijn los laat lopen in de tuin zul je dus goed moeten bedenken of je aan hem je hele tuin ter beschikking wilt stelle