top of page

Architectuur by Night en sluitertijd


Wanneer je met avondlicht fotografeert, moet je altijd net even wat beter nadenken over hoe je je camera instelt. Wanneer je een gebouw aan het water hebt, kun je met de sluitertijd de foto een hele andere sfeer geven. Hieronder zie je drie verschillende opnames die op exact hetzelfde standpunt genomen zijn. De sluitertijd en het diafragma wisselen per foto. Bij alle foto's is gebruik gemaakt van een statief omdat er anders bewegingsonscherpte zou ontstaan. De ISO waarde hou ik altijd laag om ruis te voorkomen (bij deze foto's was de ISO steeds 100) bovendien kun je met een lagere ISO een langere sluitertijd gebruiken, wat ik erg mooi vind.

De eerste foto (zie hieronder) is genomen met een sluitertijd van 1/8 seconde, dit is een relatief snelle sluitertijd voor deze lichtsituatie. Er is een diafragma gebruikt van f4.0 zodat er relatief veel licht naar binnen kan vallen. De achtergrond wordt hierdoor wat waziger dan de brug. Omdat de gebouwen echter allemaal ver van ons afstaan is het verschil in scherptediepte minder duidelijk dan dat wij dichtbij de brug hadden gestaan.

IMG_5810

De tweede foto (zie hieronder) is genomen met een sluitertijd van 13/10 seconde, een diafragma van f8.0. De sluitertijd is dus langzamer dan bij de eerste foto, de diafragma opening werd kleiner gemaakt, namelijk f8.0. Je ziet dat het water een hele andere uitstraling krijgt, het wordt wat zachter doordat de rimpeling minder duidelijk aanwezig is. Daarnaast zie je dat de lichten van de brug en het gebouw op de achtergrond duidelijker naar voren komen.

IMG_5808(1)

De derde foto (zie hieronder) is genomen met een sluitertijd van 25 seconden en een diafragma van f22. Bij deze foto kun je dus eigenlijk stellen dat er twee uitersten gebruikt zijn. Ik heb gekozen voor een sluitertijd van 25 seconden zodat alle lichten maximaal konden "uitstralen" in de foto en het water heel zacht overkwam. Ter compensatie moest ik kiezen voor een kleine diafragma opening omdat de foto anders overbelicht zou worden. Bijkomend voordeel van een kleine opening (f22) is dat zowel het gebouw als de brug scherp worden.

IMG_5807(1)

Bij architectuurfotografie spelen meer dingen dan alleen de sluitertijd een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de ISOwaarde en je witbalans. Vergeet daarnaast niet dat techniek een middel is om je doel te bereiken. Alles begint met het "zien" van het perfecte plaatje voordat je hem gemaakt hebt. En om het perfecte plaatje te kunnen maken heb je kennis nodig van de instellingen van de camera en ook van compositie en licht.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page