top of page

Hoe fotografeer ik vuurwerk?


Een hemel vol met vuurwerk in allerlei kleuren, kinderen blijven er speciaal voor wakker en bijna iedereen kijkt er graag naar. Niets leukers dus dan hier mooie foto’s van te maken! Dit artikel is bedoeld om je tips te geven voor geslaagde vuurwerkfoto’s en dat begint bij de juiste instellingen. Wanneer je de camera op standje automatisch laat staan zullen je foto’s veelal overbelicht worden. Je camera “ziet” namelijk een donkere lucht en compenseert hiervoor in zijn belichting, vervolgens komt er een lichtexplosie die van je foto afknalt zo fel! Niet mooi. Daarom kun je je camera het beste handmatig instellen voor goede vuurwerkfoto’s! Hier gaan we dan:

1. Voorbereiding. Laad je batterij op, leg je statief klaar en zorg voor een kaart met ruimte.

2. Gebruik een statief! Ook zonder champagne op zijn onze handen niet stabiel genoeg voor scherpe vuurwerkfoto’s. Gebruik dus een statief die je positioneert op een veilige plek (bijvoorbeeld in de tuin). Een andere tip om bewegingsonscherpte te voorkomen is door een (draadloze) afstandsbediening te gebruiken i.p.v. de ontspanknop. Je voorkomt hiermee de beweging die je trilling van je handen geven

3. Niet zoomen! Zorg dat je je camera richt op een stuk lucht waar geen andere storende delen (zoals bijvoorbeeld daken van huizen) te zien zijn. Zoom echter zo min mogelijk in. De kans dat de hele vuurwerkexplosie op één foto past is anders klein. Bovendien is het wel zo mooi als je een afbeelding vol met verschillende vuurwerk explosies hebt! Wat helemaal handig is, is vanaf een hoger punt fotograferen, bijvoorbeeld vanaf een balkon!

4. Camera instellingen.

- Zet de camera op de M-stand zodat je de instellingen zelf kunt regelen. - Hou de ISO-waarde laag, het vuurwerk zal genoeg licht geven en je wilt zeker geen ruis in de donkere achtergrond, ga liever niet hoger dan ISO 400. - De sluitertijd kun je variëren tussen de 1/30 seconde en de 10 seconde, afhankelijk van welk effect je wilt. Ik pas vervolgens altijd het diafragma aan aan de sluitertijd. Hoe langzamer de sluitertijd, hoe meer het diafragma dicht gezet moet worden (groter getal).

- De witbalans kun je op automatisch laten staan omdat het vaak lastig van te voren in te schatten is welke kleuren het vuurwerk zal hebben. Hou je echter van warme tinten dan kun je overwegen de witbalans op bewolkt te zetten (de camera haalt de blauwe tinten dan eruit).

Een extra instelling om te gebruiken bij vuurwerkfotografie is Bulb, dit vind ik zelf een hele leuke stand. Wanneer je de camera op Bulb zet (op de meeste camera’s stel je dit in door de sluitertijd verder dan 30 seconden te draaien dan verschijnt Bulb in beeld), druk je de ontspan knop in zodra je het vuurwerk ziet en zodra het klaar is laat je los. Zo kun je dus een lange sluitertijd gebruiken en wordt de hele foto gevuld met vuurwerk! Wanneer je met een lange sluitertijd fotografeert moet je net voor de explosie indrukken. Een super lange sluitertijd is vaak niet nodig omdat het vuurwerk vrij veel licht afgeeft.

5. Scherpstellen. Camera’s vinden het moeilijk om het scherpstelpunt te bepalen in het donker en de een zal hier ook weer meer moeite mee hebben dan de ander. Er zijn twee opties: 1. Je gebruikt je autofocus, je lens staat dan dus op AF (zorg dat alle punten aan staan) . De lucht is donker en het vuurwerk is fel daardoor zal een zelftimer het scherpstellen toch vrij goed doen. De tweede optie is de lens op manuele focus zetten (MF), je draait de scherpstelring dan naar oneindig en kunt zo ook een scherpe foto krijgen.

6. Compositie. In eerste instantie ben je totaal niet met compositie bezig en is het belangrijk dat er überhaupt scherp vuurwerk op je foto komt. Bij nabewerking kun je veel meer op de compositie letten. Let bijvoorbeeld op hoe je uitsnijdt. Als je een diagonale lijn in de afbeelding ziet, volg die dan, dit maakt je foto sterker! Verder kun je door middel van bewerking natuurlijk meerdere vuurwerkfoto’s samenvoegen waardoor je een volle lucht krijgt!

7. Tot slot. Hoe vroeger je op de avond fotografeert, hoe beter. Hoe later het wordt, hoe meer kruitdamp er in de lucht hangt wat zorgt voor minder scherpe foto’s. Soms kan het echter ook weer een mooi effect geven. Hiernaast zie je weer een foto van een cursist waarbij je wolken ziet en kruitdampen.

Nog enkele tips: Vind je het moeilijk om vuurwerk te fotograferen? Oefen dan eerst op een kaars met de sluitertijden en diafragma combinatie, dit lijkt qua lichtsituatie op elkaar.

Koop een doos sterretjes en oefen er lekker op los!

Kijk bij het uitsnijden altijd goed naar je compositie, een diagonale lijn versterkt je foto vaak.


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page