top of page

De mooiste foto's door langzame sluitertijden bij ND filter


Soms wil je langzame sluitertijden gebruiken, bijvoorbeeld om mensen minder zichtbaar te maken op je foto!

Dit doe je door een grijsfilter ofwel ND filter (natural density filter) te gebruiken. Dit filter is donker grijs en houdt een deel van het licht tegen, afhankelijk van de sterkte van je filter (de meeste lopen van 1 t/m 3 stops).

Hoe donkerder het filter, hoe langzamer je de sluitertijd kunt zetten.

Onderstaande foto is gemaakt in New York, in Grand Central station. Het was er op dat moment enorm druk en we wilden graag wat minder mensen in de foto. Hiervoor heb je een langzame sluitertijd nodig. Met daglicht kun je echter geen sluitertijd van een paar minuten gebruiken (ook niet als je diafragma helemaal dichtstaat), want dan word je foto veels te licht.

De oplossing? Een grijsfilter!

Dit grijsfilter houdt een deel van het licht tegen en hierdoor kun je de sluitertijd veel langzamer zetten. In deze foto is een sluitertijd van 5 minuten gebruikt. Met als resultaat dat alle mensen die rustig voorbij wandelden wazig werden en alleen een paar mensen die in het midden bleven staan nog enigszins zichtbaar zijn.

Op de foto’s hieronder zie je het verschil in sluitertijd tussen met en zonder grijsfilter.

Deze eerste foto(foto A) is gemaakt met een redelijk snelle sluitertijd. Dit zie je terug aan de rimpels in het water

Foto A Gebruikte instellingen: 1/640 sec, f4.0. Iso: 100

Deze tweede landschapsfoto (foto B) is gemaakt met een trage sluitertijd, zo traag als haalbaar is voor deze lichtomstandigheden. Dit betekent dat het diafragma al maximaal dicht staat en de sluitertijd desondanks niet langzamer kan, want anders wordt de foto te licht. Maak je een foto in het donker en gebruik je een grijsfilter? Dan kan de sluitertijd dus nog trager!

Foto B Gebruikte instellingen: 2 sec, f22.0 Iso: 100

Deze derde landschapsfoto (foto C) is gemaakt met het gebruik een grijsfilter. De sluitertijd kon hierdoor nog een stuk trager gezet worden, waardoor het water een mooie waas krijgt.

Foto C Gebruikte instellingen: 60 sec, f 22.0, Iso: 100

Om een goede foto te maken met een langzame sluitertijd heb je een statief nodig en zet je bij voorkeur de beeld stabilisator uit.

Een grijsfilter is dus als het ware een soort zonnebril voor de lens. Je kunt soms ook je eigen echte zonnebril voor de lens houden, maar let erop dat dit de beeldkwaliteit veel meer verstoord dan het gebruik van een goed filter.

Waarvoor kun je een grijsfilter allemaal gebruiken?

Met name voor landschapsfotografie levert het mooie resultaten op, maar wij zijn zelf nog veel meer fan van deze filter bij architectuurfotogafie, omdat je zo toeristische trekpleisters veel mooier op de foto kunt zetten.

Wij gebruiken een grijsfilter die over het totale oppervlak gelijk is, er bestaan ook verloopfilters. Deze filters zijn geschikter om bijvoorbeeld uitgebleekte luchten aan te pakken bij landschapsfotografie.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page