top of page

Reflecties - Na regen komt zonneschijn


Er zijn verschillende manieren om reflecties te fotograferen. De afgelopen weken heeft weer flink geregend in ons land en dat gebeurd niet zelden. Hoe leuk is het dan als je dit slechte weer kunt combineren met het maken van mooie foto's? In dit artikel ga ik het hebben over het fotograferen van reflecties met behulp van plassen. Dit kan originele foto's geven, bijvoorbeeld als je het in een stad gebruikt. Lees verder om nieuwe inspiratie op te doen.

Wat heb je nodig?

- Een camera met een lens. Je kunt het met elke lens fotograferen, maar iedere lens heeft z'n eigenschappen en mogelijkheden tot bepaalde effecten.

- Een laagje water. Dit kan variëren van een diepe plas tot een waterige oppervlak. Ook de grote en diepte van de plas hebben weer z'n eigen mogelijkheden.

Effecten

Overdag

Overdag kun je goed via plassen fotograferen, zeker als de zon schijnt. De weerspiegelingen worden duidelijker zichtbaar en krijgen meer intensiteit als er veel licht is. Als het bewolkter is en de zon minder goed te zien is, zal de weerspiegeling weer mysterieuzer zijn, zeker als de wolken nog zichtbaar zijn.

Hieronder twee voorbeelden van wat de invloed is van de zon en wolken op de gehele foto's en ook de weerspiegeling.

f /4,0, 1/125 , ISO: 200 , 30mm f/ 4,0 , 1/100 , ISO: 100 , 30mm

Avond

Ben je meer van het fotograferen in de avond, dan kun je ook prima reflecties van regen gebruiken. Je moet er wel aan denken dat voor de reflecties genoeg licht nodig is. Deze haal je dus voornamelijk uit de stadsverlichting en minder uit de lucht. Hoe feller de kleuren van het licht, hoe leuker het effect. De felle kleuren komen namelijk extra goed uit in een donkere omgeving!

Hieronder voorbeelden van reflectie foto's in de avond met behulp van stadslicht.

f/ 1,8 , 1/125 , ISO 640, 50mm f/ 1,8 , 1/100 , ISO 400

Welke lens gebruik ik?

Voor het maken van de reflecties is het in ieder geval belangrijk dat je veel licht hebt om te reflecteren. Dit haal je dus uit de verlicht buiten de camera, wat je eventueel versterkt met je instellingen van de camera.

Portretlens

In de avond kun je erg goed een lens gebruiken met een laag f-getal, zoals een portretlens. De portretlens heeft de optie om diafragma ver openen, dit is een goede manier om veel licht te krijgen in de donkere foto's. Tevens kun je de lichte grond hiermee waziger maken waardoor je een mooie kleurrijke achtergrond hebt.

Groothoek

Een ander punt om op te letten is het aantal mm van de lens. Wil je een overzichtsfoto maken waarbij de plas een onderdeel is in de totaalfoto? Gebruik dan een lens met een laag aantal mm, dit geeft een wijd gezicht wat je goed kunt gebruiken bij grote onderwerpen zoals gebouwen. Wil je juist de plas als hoofdonderwerp hebben? Zoom dan meer in, hiermee kun je goed de nadruk leggen op de weerspiegeling of een specifiek deel in de weerspiegeling.

Positioneren

Hoe ga ik staan ten opzichte van mijn reflectie is ook een belangrijk aspect. Vaak fotograferen we gewoon vanaf ooghoogte, maar probeer ook eens een andere positie. Voor plassen en water is het uitermate geschikt om vanaf een laag standpunt te fotograferen, dicht bij de plas. Misschien was het je al opgevallen in de eerste foto dat je hierdoor een groter overzicht krijgt en zie je meer van de omgeving!

Na regen komt zonneschijn, dus je weet wanneer je op stap kunt voor het maken van deze foto's!

Veel plezier met deze nieuwe uitdaging!

-Team Fotocursus LauraWanders

228 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page